srijeda, 15. travnja 2020.

VIRTUALNI MUZEJ ŠUMARSTVA BOSNE I HERECEGOVINE

POŠTOVANI POSJETIOCI, DRAGE KOLEGE, CIJENJENI STUDENTI 

Šumarstvo predstavlja jedno od prvih sistemski organiziranih privrednih djelatnosti u BiH i kao takvo egzistira u našoj državi više od 140 godina. Tokom ovog perioda načinjeno je mnogo naučno-istraživačkog posla, različitih terenskih radova, mijenjale su se tehnologije, mašine, državni sistemi, ljudi i sve je iza sebe ostavljalo neki trag.
Ukoliko imamo sačuvanu našu profesionalu prošlost, to na može biti podstrek za rad u budućnosti. Studentima će poznavanje prošlosti pomoći da više zavole svoj budući posao, odnosno da uživaju u budućnosti. Virtualni muzej šumarstva BiH je napravljen sa ciljem pokušaja očuvanja (za početak) samo dvodimenzionalnih artefakata vezanih prije svega za šume i šumarstvo kao važnu privrednu granu ali i za svu ostalu prirodu BiH.
U ovom Muzeju naći ćete različita polja prikazivanja: šumarske karte i planove, šumarsko obrazovanje u BiH, uskotračna željeznica u BiH, različite publikacije o prirodi u BiH... S nadom da će se u budućnosti formirati pravi muzej želim Vam ugodnu „šetnju“ kroz ovaj virtuelni muzej i nadam se da će te naći nešto interesantno za Vas.
Ukoliko imate nešto interesantno za postavku u ovaj Muzej možete to poslati fotografisano skenirano, snimljeno i sl. na mail: svojnikovic70@gmail.com.

 S poštovanjem, Prof.dr. Sead Vojniković

 DEAR VISITORS, DEAR COLLEAGUES, DEAR STUDENTS 

 Forestry is one of the first systematically organized economic activities in BiH and as such has existed for more than 140 years. During this period, a lot of research work was done, various fieldwork, technologies, machines, state systems, people were changing and everything left some trace behind.
If our professional background is preserved, it can be an incentive to work in the future. Students' knowledge of the past helps them to become more fond of their future work, that is, to enjoy the future. The Virtual Museum of Forestry of BiH was established with the aim of trying to preserve (for a start) only two-dimensional artifacts related primarily to forestry and forestry as an important economic branch, but also for all other nature of BiH.
In this Museum you will find different fields of display: forest maps and plans, education, narrow-gauge railway in BiH, various publications on nature in BiH... With the hope that a real museum will be formed in the future, I wish you a pleasant "walk" through this museum and I hope that you will find something interesting for you.
 If you have something interesting for display in this Museum, you can post it photographed, scanned, recorded, etc. by mail: svojnikovic70@gmail.com.

 Sincerely, Prof.Dr. Sead Vojnikovic

Broj komentara: 13:

  1. Poštovani prof Vojnikoviću,
    Moje iskrene čestite na fantastičnoj zamisli i ogromnom uloženom trudu.
    Mozej se sigurno može dopunjavati novim izvorima i tako ga držati trajno aktuelnim. Volio bih da se dopuni najvažnijim geološkim supstratima na kojima su se razvili najvažniji tipovi tala u šumstvu, što bi svemu dalo dodatnu vrijednost.
    Želim ti puno uspjeha u daljem radu i inovativnosti koju stalno pokazuješ.
    Prof. H. Čustović

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovim putem bih samo da zazelim sve iskrene cestitke profesore, jedna fenomenalna stvar, nova, interesantna, i nesto sto smo svi trebali u ovim karantenskim danima. Svaka cast, sretno u daljem radu.
    Granulo Nedim

    OdgovoriIzbriši
  3. Poštovani profesore, želim da Vam se zahvalim što te podijelili s nama ovu zbirku, pa i Vaše lične stvari :). Sve ovo nam daje nadu da će sve ovo proći i da idemo samo naprijed. Iskrene česitke. Nadam se da će blog nastaviti sa radom.
    Osmanvić Šejla, studentica III godine Šumarskog fakulteta

    OdgovoriIzbriši
  4. Poštovani profesore, želim od srca da Vam čestitam na trudu i da Vam se zahvalim što ste podijelili s nama ovu jako interesantnu stvar, koju vjerujem da većina nas nije do sada vidjela. Puno sreće u daljem radu Vam želim :)

    Amna Jusić, studentica III godine Šumarskog fakulteta.

    OdgovoriIzbriši
  5. Čestitam, profesore.
    Mirzeta Memišević Hodžić

    OdgovoriIzbriši
  6. Poštovani profesore Vojnikoviću,
    Čestitam na ovom radu, vrlo suvremenom, korisnom i pristupačnom ne samo studentima šumarstva nego i široj skupini korisnika kako iz oblasti šumarske struke tako i drugih njoj bliskih.
    Dobro je što ste dali mogućnost dopunjavanja podataka čime će se ovaj Muzej s vremenom obogaćivati.
    S poštovanjam,
    Prof. em. dr. Dubravka Šoljan

    OdgovoriIzbriši
  7. Iskrene čestitke na ovom značajnom projektu. Ovo je značajan doprinos za očuvanje i unapređenje oblasti šumarstva i značajan doprinos analima o šumama i šumarstvu u BiH.Ovaj Vaš projekat je snažan posticaj i obaveza da se u budućem vremenu radi na uspostavi pravog Muzeja šumarstava BiH.
    S poštovanjem!
    Predsjednik UŠIT-a FBiH
    Refik Hodžić, dipl.inž.šum.

    OdgovoriIzbriši
  8. Iskrene čestitke na jednom ovakvom projektu, nadam se da ćemo u budućnosti imati i pravi Muzej šumarstva.

    Amina Čaluk

    OdgovoriIzbriši
  9. Poštovani kolega Vojniković,

    S velikom radoznalošću sam ""listao" Vaš Virtualni muzej šumarstva Bosne i Hercegovine i svaki put otkrivao izuzetne sadržaje i vrijednosti koje ste prezentirali u okviru odabranih pet područja razvpja šumarstva u Bosni i Hercegovini. Vaša ideja i realizacija ovog muzeja je jedinstven i originalan poduhvat i od ogromnog značaja za šumarsku struku i njenu afirmaciju. Ogroman trud i sistematičnost u radu na formiranju ovog muzeja zaslužuje pažnju i priznanje ne samo šumarske javnosti već i šire društvene javnosti..

    Čestitam i želim Vam dalji uspjeh u radu na dobrobit šumarske nauke i struke.

    Akademik Vladimir Beus

    OdgovoriIzbriši
  10. Poštovani kolega Vojniković,
    Čestitam ti na izvrsnom Virtualnom muzeju šumarstva BiH. Svi muzeji pa tako i ovaj tvoj oživljavaju i približavaju nam prošlost, potiču nas na razmišljanje o životu i vremenu i razvijaju u nama kulturu i osjećaj za dobro. Sigurno je da i šumarstvo pripada u kulturno bogatstvo svake ljudske zajednice, jer doprinosi njenom materijalnom i duhovnom bogatstvu. Iz eksponata koje si izložio u ovom muzeju to se doslovno i doživi. Želim ti uspjeh u daljem razvoju muzeja.
    prof. I. Tikvić
    Šumarski fakultet Sveučilište u Zagrebu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cinjeni kolega Tikvić,
      hvala Vam na lijepim i biranim riječima. Drago mi je da ste prepoznali cilj stvaranja ovog muzeja - očuvanja kulturne vrijednosti koju donosi naša struka u društvo kao i njena promocija.
      S poštovanjem,
      Sead Vojniković.

      Izbriši
  11. Poštovani profesore i kolega Vojniković,
    Iskrene čestitke na realiziranoj ideji. Svaka čast!
    Puno uspjeha u budućem radu.

    Dr.sc. Fatima Muhamedagić

    OdgovoriIzbriši
  12. Poštovani profesore Vojnikoviću,
    izuzetno mi je drago što sam video i pročitao nešto za mene novo putem Vašeg Virtualnog muzeja šumarstva. Želim Vam puno uspeha u daljem radu i svako dobro.
    Srdačan pozdrav
    Dragan Štavljanin

    OdgovoriIzbriši